De kerstmarkt vindt zijn oorsprong in Duitsland. De Duitse kerstmarkt staat vooral bekend om de houten knusse stalletjes waar je diverse winterse lekkernijen kunt krijgen zoals Glühwein, wafels en bratwurst. Maar tegenwoordig proberen meerdere landen nu bezoekers te lokken met groots opgezette kerstmarkten. Bijvoorbeeld grote steden zoals Amsterdam, Londen en zelfs Parijs promoten met prachtige kerstmarkten.

kerstmarkt 2017Tegenwoordig lijken de markten een groot commercieel doel te hebben, maar de traditie van de weihnachtsmarkt gaat natuurlijk veel verder dan dat. De allereerste kerstmarkt is voor zover bekend gehouden in Bautze (Duitsland), in de laatste maand van 1384. De Decembermarkten worden van oudsher gehouden om licht, warmte en vreugde naar de stad te brengen tijdens de laatste en meest donkere dagen van het jaar.

Iedere stad had zijn bezoekers iets anders te bieden tijdens deze dagen, want voornamelijk lokale kooplieden stalden hier hun koopwaar uit. Dit zorgde ervoor dat je lokale delicatessen kon uitproberen die op traditionele wijze gemaakt werden. De lokale bevolking gebruikte de kerstmarkt als ontmoetingsplek om gezamenlijk te eten en te drinken en om gezellig feest te vieren.

De kerstmarkten werden meestal rondom de plaatselijke kerk gehouden, om zo tijdens de kerstdagen meer mensen in de kerkbanken te krijgen. Helaas voor de priesters werden de kerstmarkten op een gegeven moment drukker bezocht dan de mis op kerstavond.